MC-tur 3.-13. Juni 2004

Turen gikk fra Bergen/København til Nord-Norge
foto: Erik og Nils

I år måtte jeg (Victor) prioritere ferie og andre gjøremål på bekostning av MC-turen, og ble derfor ikke med mer enn et par dager. Jeg møtte forståelse hos resten av gjengen (under tvil).

Derfor vil det bli Eriks beretning etter hvert. Men la meg begynne med de to første dagene. Vi planla første stopp i Lærdal med avgang fra Bergen etter arbeidstid - vi skulle kjøre i samlet flokk og møte Nils som kom fra København via Oslo. Det endte opp med at Oddvar som hadde jobbet hele natten stakk litt tidligere og lå og purket på Sanden Pensjonat -Lærdal, når Erik og jeg kom fram. Erik kjørte også litt tidligere - over Hamlagrø til Voss hvor jeg møtte ham. Terje skulle vi også møte på Voss, men han ble hindret av et trafikkuhell på Sotrabroen og måtte vente 1-2 timer. Han kom sist til Lærdal.

Med alle mann på plass i pensjonathagen - solskinn, pils og turens første Jack Daniels var alt bare velstand. Middagen ble inntatt på Lindstrøm Hotell og var vel ikke spesielt minneverdig - koldtbord med varmretter. Etter en vandring rundt i den vakre gamle bebyggelsen på Lærdalsøyri tørnet vi inn på pensjonatet. Sanden Pensjonat kan anbefales - rimelige rom og selvlaget frokost. Oddvar sine boller og kaffe. På veien kl 8:00 med fulle tanker med turen over Sognefjellet foran oss.

Turen gikk til Øvre Årdal og via den privat bomvegen til Turtagrø (som var stengt). Videre til Sognefjellshytten på 1300 m.o.h. hvor vi stoppet for kaffe/sjokolade og vafler med rømme og syltetøy. Der opp var det ennå vinter og ihuga skiløpere trente i løypene - det gjorde ikke vi. Været var nokså grått på deler av fjellturen så vi kjørte videre ned Bøverdalen til formiddagssolen - en flott strekning fram til Lom hvor vi stoppet og inntok drikke.

Fra Lom til Otta - lunch på samme sted vi hadde besøkt i 2000, men nå med italiensk vri. God pizza. "Hit the road" videre til Oppdal hvor vi etter litt frem og tilbake endte opp på et motell rett ved E6. Oppdal var ingen stor severdighet etter Lærdal og Sognefjellet, men veien over fjellet fra Dombås til Oppdal var fin. Første gang jeg kjørte der. Middag tok vi på motellet som huset en kinesisk restaurant - god kinamat på Oppdal.

Neste morgen (lørdag 5.) forlot jeg gutta med kurs mot mitt nyervervede småbruk i Bremanger for å ta førsteslåtten og deretter retur til Bergen mandag 7. Turen til Bergen ble en våt og kald fornøyelse - 35 mil i regn og vind 10-12 grader. MC-en stod lenge før jeg tok den frem igjen - satser på trøsykkel til jobb for å bedre formen litt.

Men nå overtar Erik resten av beretningen.

Lørdag 5 juni , Oppdal
Dette var dagen for avskjed med vår ærede President. Etter en tidlig felles frokost – alle var preget av denne spesielle stund – kjørte Victor ensom mot sitt nye gods i Bremanger (ca 400 km) mens vi fire gjenværende ryttere hadde en rolig og fin 120 km tur til Trondheim. En spasertur i Trondheim sentrum, kafebesøk samt bunkring av vin & øl ble det også tid til før avgang med MS Narvik kl 1200. I en utsøkt fiskebutikk ved havnen skaffet vi oss lakseburger, grove fiskekaker & steinbitkaker. I kombinasjon med pariserloff, majones, øl, Jim Beam & Jack Daniels ble lunch inntatt i solskinnet på øvre dekk – de 4 rustne herrer uttrykte stor tilfredshet med smakssammensetningen.
Været ble merkbart kjøligere etter hvert som båten beveget seg nordover. Likevel, mye av tiden ble brukt på dekk til å nyte den vakre naturen. Vi hadde 3-4 meters bølger fra siden over 1.5 times periode før Rørvik. Tross surring av MC’ene, veltet Oddvars BMW med diverse skader på bl.a. koffert og speil – kjedelig. Rederiet tok på seg alt ansvar (i ettertid viste det seg at det hele løp opp i Kr 25.000).

Søndag 6 juni, MS Narvik & Henningsvær
Været nordover har vært blandet men strekningen fra Bodø innover mot Lofoten gir oss full oppklaring. De siste timene om bord blir tilbrakt på dekk for å nyte den mektige fjellkjeden Lofoten som stiger mot oss. Ankomst Stamsund kl 1900.
Hurtigruten MS Narvik er den eldste (og minste) av de 11 hurtigrutene. Båten var bygget i 1982 (restaurert i 1996) og tar 550 passasjerer. Den nye generasjonen er bygget 2002-2004 (3 båter) og tar 1000 passasjerer.
Turen nordover mot Stamsund, Lofoten brakte oss innom en rekke havner bl.a. Sandnessjøen, Nesna, Ørnes & Bodø. Det er fascinerende å betrakte fra dekk med hvilken ’kirurgisk’ presisjon og hurtighet båten legger til nærmest innenfor centimeter eksakt der den skal. Laste og losseoperasjoner er i gangsatt innenfor minutter – imponerende ..
Syklene var raskt på kaien og veien bar så mot Henningsvær. Rask innsjekking i våre 2 rorbuer – begge i sjøkanten og med praktfullt utsyn. Den tradisjonelle Jack Daniels ble inntatt på terrassen i kombinasjon med Carlsberg.
Middagen ble inntatt på ’Fiskekrogen’ restaurant. Menyen var spennende – preget av en rekke Nordlandsspesialiteter av fisk. Vi endte opp med bl.a fiskesuppe, torsketunger, boknafisk & steikt hvitløksmarinert tørrfisk. Medlemmene var skjønt enige om at dette var blant de bedre måltider – ja, helt oppe i Brimi-klassen.
Vi ble sittende oppe til 2/3 om morningen og bare nyte den lyse sommernatten.

Mandag 7 juni, Henningsvær
Guttene sov lenge – svært lenge. Gårsdagens fiskemåltid med dertil hørende vin samt den døsende havluften virket bedre på nattesøvnen en et glass med sovepiller.
Oddvar var som vanlig først oppe og handlet inn frokost som ble inntatt på terassen utenfor rorbuen – kl 1030 og i strålende solskinn.
Vi bestemte oss for å beskue den nordlige del av Lofoten. Et besøk innom Svolvær med en rolig spasertur langs bryggene i sentrum måtte vi ha med oss. Hele anlegget rundt Anker Brygge er blitt riktig flott. Siden gikk kursen på den nye veien som skal gjøre Lofoten landfast i 2005. Vi kjørte så langt denne var gjort ferdig (ca 30 km) inkludert en lengre undersjøisk tunnel. Vi var blitt anbefalt å svinge sydover Raftsundet mot Digermulen. Det ble en riktig fin tur – fjellene var dog mindre spisse og ’dramatiske’ enn tilfellet er lenger sør i Lofoten.
På tilbaketuren ble det handling av øl på ølmonopolet samt fersk laks og røykt ørret. Oddvar tilberedte den mest utsøkte foliedampete laks med smaker av sukkererter, sitron etc for å nevne en del ingredienser.
Praktfullt – men det skulle komme mer siden ..

Tirsdag 8 juni, Henningsvær
Medlemmene seint oppe igjen – frokost 1030 med en delikat omelett fylt med all slags snadder – som vanlig tilberedt av Oddvar.
Terje & Oddvar hev seg på MC’ene og cruiset rundt i nærområdet – Kabelvåg, Svolvær samt diverse stikkveier her og der. Nils og Erik hadde en sykkelfri dag innenfor Henningsværs grenser men med den i utgangspunktet greie oppgaven å skaffe fersk fisk til middag. Det ble tid til både kafebesøk tur til fyret, galleri samt et par pils til lunch.
Henningsvær er et av Lofotens største fiskevær med 2600 innbyggere. Kombinasjonen av turisme (hotell, rorbuer, restauranter, kafeer, puber & aktivt klatremiljø) og næring (aktive fiskemottak, tørrfisk & rognanlegg for kaviarproduksjon) virker vellykket i denne vesle bygden.
Vårt første fremstøt til det nærmeste fiskemottaket var heller mislykket – de hadde slett ingen fisk. Vi fikk en lang lekse om politikk, fiskeriminister, svart hav og kvoter m.m.
Slukøret vandret vi langs bryggekanten og møtte tilfeldig på en lokal kar i kjeledress.
Det naturlige spørsmålet var naturligvis om det i det hele tatt var fersk fisk å oppdrive for 4 skarve turister (Svolvær hadde ingen fiskebutikk ..). Svaret var ;’ka dokk treng ?’.
Sjarken hans lå 15 meter unna – vi endte opp med blodfersk fisk – 4 kg torsk & 2 kg sei til den nesten pinlige prisen av kr 50,-.
Som vanlig var Oddvar i sjefsrollen som kokk – denne gang med assistanse av Nils.
Resultatet ble formidabelt og knivet helt oppe i toppen av topp 5 måltider i løpet av MC-Guttas 6 år på Tour.
Torskefilet (kun indrefileten) dampet i hvitvin og seifilet anrettet med hermetisert tomat, hvitløk og raspet persillerot. Kombinert med de sedvanlige doser med JD og øl før og vin til maten og iblandet Lofotens skarpe havluft snakker vi her om total ’knock out’.
Flertallet av guttene tørnet inn i bingen før 2200.
Det er tøft å være passert de 50 og toure på MC i det høye Nord.

Onsdag 9 juni, Henningsvær & Reine
Tidligere oppe i dag – frokost etterfølges av rask utvasking av rorbuene og på veien kl 10:00 retning Reine – helt sør i Lofoten. Veien til Leknes var ordinær. De neste 60 km fra Leknes mot Å (sydspissen av Lofoten) var derimot etter denne skribents mening det mest spektakulære en MC kjører kan oppleve. Majestetiske spisse og snødekte fjelltopper som kombinert med sjø & fjord gir en trolsk stemning – dette må oppleves ..

Hele fjellkjeden Lofoten strekker seg 168 km fra Fiskebøl i nord til Å i syd. Leksikonet forteller at området er dominert av omvandlede bergarter dannet for ca 3 milliarder år siden – noen av jordas eldste bergarter. Lofotens fjell fikk sin spesielle utforming under siste istid for ca 10.000 år siden. Da isen forsvant, ble hvasse egger og tinder stående igjen og utgjør i dag det spektakulære skuet som folk kommer fra hele verden for å oppleve.

Vi fikk noen lette regnbyger over oss uten at det dempet på stemningen – sol avløste skyer innen minutter.
Vi tok en liten stikker innom Nusfjord – et av de mest berømte fiskeværene i Lofoten. I dag var der 17 fastboende. I hine hårde dager var der opptil 1800 under Lofotfisket (januar/mars). Turistene strømmet derimot på og de hadde registrert så mye som 54.000 i løpet av en 45 dagers periode (juli/august) sist år.
Etter innsjekking ved Reine Rorbuer var guttene svært sultne. Hva var da mer naturlig enn å servere ekte Lofot måsegg med øl, JD, reker, loff & annet naturlig tilbehør.
Reine Rorbuer er et flott og veldrevet anlegg – i likhet med Henningsvær. Forskjellen var imidlertid at i Reine var gjestfriheten stor, noe som var mangelvare i Henningsvær.
Til anlegget hører også en utmerket restaurant – ’Gammelbua’. De hadde naturligvis herlig fisk men noen av guttene syntes at fire dager på rad med fisk var nok og endte opp med biff.
Flaut ..

Torsdag 10 juni, Reine, Sandnessjøen & Majavatn
Grytidlig vekking. Vi skulle med fergen fra Moskenes til Bodø kl 07:00. Overfarten over Vestfjorden (4 timer) kan være blant de tøffeste i Norge. Denne dagen var det blikk stille og i tillegg med sol.
Vi hadde bestemt oss for å kjøre Kystriksveien (RV 17) fra Bodø til Steinkjer – i steder for den nok klart raskere og fergefrie E6 over Saltfjellet.
Det var nok et glimrende valg.
Turen over Saltstraumen var vakker men bare en begynnelse på hva som ventet oss seinere. Havutsikt til høyere og dramatiske ville Nordlandsfjell til venstre gjorde det tidvis komplisert å ha full fokus på veien. Vi kjørte nærmest i havkanten. Veiene var i tillegg ypperlige MC veier som gjorde det mulig å få fin flyt i kjøringen slik at en fikk med seg naturopplevelsen. Gradvis gikk de ville Nordlandsfjellene over i de mer ’dempete’ og avrundede Helgelandsfjellene. Her var der lange flotte strender og et mylder av små og flate øyer på vår høyre kant. Stykket fra Bodø til Sandnessjøen (ca 320 km) er et parti norsk natur helt i den ypperste (jfr Lofoten) klasse som all MC’ere anbefales å få med seg.
Veien til Sandnessjøen inkluderte også 3 fergestrekk. Dessverre var fergetidene ikke synkroniserte. Bare hurtig kjøring – tidvis altfor rask – gjorde oss i stand til å rekke Jektvik – Kilboghamn og Nesna – Levang fergene. Begge gangene med 1-2 minutters marginer. Det er en skam – og også trafikkfarlig – at slett koordinering skal innby til ’speeding’ på så flotte veier. Alternativet var opptil 2 timers venting på et kjedelig fergeleie. Vi forstod fra folk vi møtte at fergetidene og mangel på koordinering var et alment irritasjonsmoment blant lokalbefolkningen.

Like før Sandnessjøen delte vi oss i 2 grupper. Oddvar og Terje svingte over til E-6 overnattet i Majavatn da de hadde planer om en raskere retur til Bergen. Nils og Erik overnattet i Sandnessjøen.

Fredag 11 juni & Lørdag 12 juni
Nils og Erik fortsatte å følge Kystriksveien videre hele veien til Steinkjer og siden til Trondheim. Partiet Sandnessjøen – Steinkjer var en nedtur sammenlignet med gårsdagen.
Etter ca 450 km stoppet vi godt slitne i Trondheim.
Lørdagen kjører Nils til Oslo og Danskebåten og Erik tar Hurtigruten .
Oddvar og Terje kjørte til Otta fredag, overnatter og er i Bergen lørdag kveld.

Erik

* * *

Litt om mat
10/11 dager på ”tour” og ca 2700 km tilbakelagt. Rik på naturopplevelser, mye god mat og drikke og ikke minst hyggelig sosialt samvær med mye godt humør.
Å planlegge 11 dager på MC-tur i Nord Norge i juni er et sjansespill – kun en dag med litt byger må sies å være et lykketreff. Noe kjølig var det, men med sol og et ekstra plagg samt en porsjon JD ’sto vi han av’ ..
Mat er som sagt en viktig del av Touring’en. De 2 siste årene har guttene vært bortskjemt med særdeles god mat i Danmark og ikke minst i Provence i 2003. Bortsett fra Brimi og hans mannskap på Fossheim – Lom, samt vårt eget medlem Oddvar Kirkeli, har gourmetmåltidene vært sjelden vare her i landet.
Spesielt maten langs landeveien er både rådyr og beint ut elendig. Hva med for eksempel ’cheeseburger’ m/pommes frites’ til kr 106 hos Egon restaurant i Bodø – syltynn burger dynket i 1000 island dressing; grufullt ….
Noe bedring har skjedd – vi dumpet igjen innom Otta (som i 2000) og med nye eiere (italienere) fikk vi utmerket mat til en god pris. Tilsvarende i Namsos – også denne gang med sydlige Europeere som eiere og kokker. La utlendingene overta større deler av restaurantvirksomheten.
Derimot var det lokale som drev både ’Fiskekrogen’ i Henningsvær og ’Gammelbua’ i Reine. Førstnevnte spesielt var helt i gourmetklassen.
Spesielt artig var det å merke seg at de hadde satset på lokale spesialiteter, og med stor suksess.

+ +

Samling i bakhagen på Sanden Pensjonat

"Byvandring" i Lærdal.

"A late night cap"

Stopp ved bommen på den private veien fra Øvre Årdal til Turtagrø

Ankostdrinken på Oppdal ble inntatt på plassen mellom rommene og E18 (litt støy om natten).

MS Narvik ved kai i Trondheim

Syklene ble stroppet forsvarlig av mannskapet og alle var glade helt til Oddvar sin sykkel gikk overende. 25.000,- kosten den tabben rederiet.

MS Narvik klar for avgang

Røft vær på deler av turen

Pent vær på resten

Henningsvær

Restaurant Fiskekrogen i Henningsvær

Frokost i Henningsvær

Utsikt fra rorbuen

Mer utsikt fra rorbuen

Fiskehjell i Henningsvær

Erik tørker klær på hjell - ikke rart han lukter fisk

Oddvar serverer laks - mandag i Henningsvær

Erik skriver referat med formiddagspils i kafeen på Henningsvær Bryggehotell

Utsikt fra fyrlykten i Henningsvær

Utsikt fra rorbuen - hver kveld ca. kl 19:00 krysset sør- og nordgående hurtigrute utenfor Henningsvær. (Fotografen bommet litt)

Fra Nusfjord

"Torskehovver" i Nusfjord

Enda flere torskehoder - gikk mest som hundefór

Gutta i Lofoten - Å - det sydligste punktet

Nils under fiskene

Dramatisk landskap i trollsk lys

Lofoten

Helgelandskysten

Polarsirkelen passeres

I midnattsolen rike

Fra båtturen nordover

Frokost i Henningsvær

Fra Svolvær

Fra Raftsundet

Kunstutstilling i Henningsvær - kulturelle gutter måvite.

Fra fyret i Henningsvær

Nils og Oddvar steller til nok et gourmetmåltid