MC-tur 23.-30. Mai 2002

Bergen - Hovden - Skagen - Silkeborg - Tønder - Troense - København - Bergen

Sjekk reiseruten her

Et lite jubileum - 5 år siden Oddvar og jeg la ut på vår første MC-tur. Den interesserte leser har sannsynligvis lest beretningen fra 98 allerede. For å markere jubileet bestemte vi oss sist høst, på hytten til Erik, at turen skulle gå utenlands - til Nils i Danmark. Han har flere ganger (2) ytret ønske om at vi besøkte Danmark, og slik ble det. Etter litt frem og tilbake vedrørende avreisedato fra Bergen havnet vi på torsdag 23. mai. Ferge fra Kristiansand til Hirtshals fredag 24. med retur fra Hanstholm til Bergen onsdag 30. ble bestilt, og nedtellingen til turen kunne starte. Vi stilte med samme mannskap og maskiner som i fjor - Erik, BMW K100 - Nils, BMW R1100R - Oddvar, BMW R850RT - Terje, Kawa Z500 og Victor, BMW K75.

Starten fra Bergen kunne vært bedre. Rundt lunchtid la vi ut mot Hardanger i et begredelig regnvær. Det så litt lysere ut da vi nærmet oss Røldal og Haukeli, men det viste seg snart å være falsk alarm. Over Haukeli lå tåken tett og lettet ikke før vi nærmet oss Haukeligrend. Der tok vi av mot Hovden i Setesdal og da tittet sågar solen frem i perioder.

Framme på Hovden la vi oss inn på hotell Hovdestøylen og tradisjonen tro sjekket vi inn og gikk rett i baren (rommene fant vi senere), bestilte en runde med pils og Jack Daniels. Etter 32 våte mil skålte vi for en god start, en bedre fortsettelse (værmessig) og for Nils som vi skulle møte senere i Danmark. Sammen med oss på hotellet bodde det 24 tyske motorsyklister som var på en liten rundtur i Agder/Telemark. De hadde følgebil og alt virket nøye planlagt.

Tidlig neste morgen hang tåken nedover fjellene rundt Hovden (ca. 900 moh.). Ingen grunn til å stå tidlig opp - fergen fra Kristiansand gikk først kl 17:00 så vi hadde god tid på de 20 milene. Da vi startet rundt 10:00 (mellom to tyske MC-grupper) var været blitt riktig bra og vi cruiset nedover dalen - vinket til tyskerne da vi kjørte forbi deres første stoppested - vinket til tyskerne da de kjørte forbi vårt første stoppested. Slik holdt vi på frem til Evje da de kjørte av mot Arendal.

I Kristiansand hadde vi en liten byvandring med Erik som guide - han tilbrakte studietiden der for 25 år siden (fælt som tiden går!). Hurtigfergen Silvia Ana tok oss over Skagerrak på 2,5 time - stort mer er det ikke å berette fra den turen. Framme i Hirtshals 19:30 la vi kursen rett øst mot Skagen hvor Nils hadde booket hotell for oss.

Kvelden i Skagen begynte med et besøk i "Jensens Bøfhus" for en skikkelig dansk bøf. Vi ble ikke skuffet. Videre havnet vi på en pub hvor det danske bluesbandet "Walking the Dog" spilte gamle bluesklassikere - en utmerket kveld for en gammel bluesentusiast.

Dagen derpå var været godt og vi gjorde som mange andre i Skagen - leide sykler (tråsykler). Turen gikk til Danmarks nordligste punkt, tilbake til Skagen by og ned til havnen. Det var på tide med litt lunch - reker og krabbeklør med korrekt drikke til. Noen spiste litt mer enn andre og ble en tanke uvel senere på dagen - noe med rekene?

Fra Skagen - bl.a. fra Danmarks nordligste punkt. Danskene kan dette med sykkelstier.
Vi traff Nils ved Limfjordens østre munning.
Det var tid for å møte Nils som vi hadde avtalt å møte ved Limfjordens østre utløp. På vei ut fra Skagen kjørte vi inn regnet, men det gav seg etter kort tid. Framme i Hals og etter en kort tur med ferge traff vi Nils på havnekafeen. Oddvar fikk turens første porsjon med "røde pølser", noe som vissnok var et must for ham i Danmark - det skulle bli flere porsjoner senere.

Siden kjørte Nils foran og viste vei gjennom det meste av Danmark. Vi tok absolutt ikke strake veien fra A til B, men kjørte gjennom vakre kuperte landskap, på småveier med vårgrønne kornåkre på begge sider, gjennom idylliske landsbyer og inn i "tunneler" av bøkeskog. I Norge er det som regel en vei fra et sted til et annet - i Danmark er det et utall av veier, selv Nils måtte konsultere kartet og spørre lokalbefolkningen i noen tilfeller. Veiene er motorsykkelvennlige og som regel med fast dekke, men vi ble innimellom ledet ut på strekninger med grusvei uten at jeg tror det var helt etter planen.

Etter 27 mil endte vi opp i Silkeborg lørdag aften hvor vi booket inn på hotell, gikk i baren, men måtte nøye oss med vodka til ølet - de var tom for Jack Daniels. Vi inntok et bedre måltid og gikk etter måten tidlig til sengs (slitsom å være motorsyklist i Danmark også). Etter en (god?) natts søvn (3 mann på rommet) stod undertegnede tidlig opp - søndag morgen kl. 7:00 - og vandret ensom rundt i Silkeborgs gater før frokost. Men det var en nydelig morgen, og det ble en fin dag på vei vestover mot havet.

Motiv fra Silkeborg en tidlig søndag morgen, bl.a. verdens eldste hjuldampbåt - Hjejlen.
Fra Silkeborg tok vi som sagt mot vest, også nå utenfor allfarvei. I starten var landskapet mye likt det vi hadde opplevd dagen før, men etter som vi kom vestover endret det karakter. Det ble åpnere og - ikke minst flatere. Med Danmarks uttallige veier og muligheter for å komme fra hverandre skjedde nettopp det, i Ringkøbing. Nils og jeg lå foran og mistet resten av følget idet vi tok av mot Søndervig. Etter en telefonsamtale med de bortkomne og anvisning om hvor de egentlig skulle kjørt var vi atter samlet og satte kursen mot sør via Holmsland klit. Nils mente for øvrig at når vi kjørte sammen, så skulle vi kjøre samlet, ikke spredt over opptil en kilometer - et lite kurs i samkjøring, og resten av turen lå vi rimelig tett.

Det var tid for lunch og Oddvar sin rasjon av "røde pølser". Turen gikk til Henne Strand hvor vi gikk nesten ned til havet før vi returnerte til nærmeste spisested. Vel forsynt steg vi på syklene og kjørte videre mot sør. På veien mot Tønder hvor vi overnattet var vi innom Ribe by og Høyer sluse. Ribe med sin domkirke (en av syv i Danmark) har en pittoresk bykjerne med mange bindingsverksbygninger - en by jeg gjerne vil besøke igjen. Kanskje overnatte på "Hotel Dagmar" som Erik var inne og sjekket nærmere - han er spesielt opptatt av gamle trehotell i Norge, men selv om dette var oppført i tegl fikk det bestått etter førsteinntrykket.

Fra Ribe tok vi ut til "Høyer Sluse" som ligger i det store diket som hindrer store deler av Sydjylland i å bli oversvømmet ved ekstremt høyvann i havet utenfor. Ved normal vannstand renner vann fra området ut, men når tidevann og pålandsvind gjør av vannstanden i havet kan stige opptil 5 meter stenges slusen og hindrer oversvømmelse. Et enormt arbeid er nedlagt i dikebygging for å tørrlegge og sikre store landområder.

Dagen begynte å gå mot kveld da vi ankom Tønder. Heller ikke her fikk vi Jack Daniels, men en meget god bitter var en utmerket erstatning. Nok et godt måltid på hotellet og vi var klar for litt "action". Tønder på en søndag kveld var ikke stedet for det - ikke en pub var åpen etter kl 22:00, men etter 42 mil på syklene var vi egentlig modne for sengene. En liten "nightcap" på hotellet, og vi tørnet inn. Et kraftig regnvær som varte nesten hele natten gjorde ikke utsiktene for morgendagen spesielt lyse, men det hele gikk over i en strålende morgen.

Motiv fra Henne Strand (øverst), Ribe (til Høyre), Høyer Sluse (over) og Tønder (under).
Været holdt seg godt hele dagen - det ble skikkelig varmt i MC-bekledningen, jakkefór og stillongs måtte av før vi var framme på den særdeles idylliske plassen Troense syd på Fyn. Før vi kom så langt passerte vi en BMW-forhandler og Oddvar benyttet anledningen til å bytte fordekk. Det tok bare "10 minutter", så etter en god time var vi på veien igjen - strake veien mot Fyn og den sydlige veien langs kysten. Personlig syntes jeg dette var det "smukkeste" landskap på hele turen, sammen med ekstraturen til Langeland etter vi hadde funnet hotell i Troense, like ved Valdemars Slot hvor vi inntok dagens lunch. Nils ferierte som barn på Langeland og viste oss mellom annet sin oldemors hus og Tranekjær slot.
Oddvar bytter dekk, Erik slapper av, alle slapper av, Nils guider oss på Langeland - oldemors hus og Tranekjær Slot. For øvrig motiv fra Troense.
Nok en strålende morgen - solid dansk "morgenmad" i kofferten - og turen gikk mot København. Vi kjørte langs østkysten av Fyn og over Storebæltbroen - et imponerende broanlegg. Motorveien ble forlatt straks etter bropasseringen og vi var tilbake på mindre trafikkerte veier over Sjælland via Roskilde til Rungsted hvor Nils bor - litt nord for København. Ankomst ca. kl 14. etter 23 mil i salen.

Hjemme hos Bente og Nils ble vi servert brød med salami og ost samt en håndbajer til de som var tørste etter turen. Det var vi alle - både velsmakende mat og bajer forsvant raskt. Nordmennene kjørte så videre til hotellet for å "pudre nesen" og ble senere hentet av Nils for å innta middag hjemme hos ham og fru Bente.

På de siste turene vi har hatt sammen, har vi hatt én spesielt minneverdig middag, så også denne gangen - i regi av Bente. Vel hadde vi spist godt gjennom hele Danmark - bøf, lun leverpostei, røkt andebryst, havtaske (breiflabb), + + + ,men jeg har nok alle med meg når jeg påstår at gourmethøydepunktet i år fikk vi i det Tholsrupske hjem. Marinert sild, fritert sild, røkt ål, leverpostei med bacon, fleskestek, paté med bacon, diverse oster, frukt (tilgi meg Bente hvis jeg har glemt noe), det hele servert med øl og snaps.

Etter måltidet gikk vi en tur i nærområdet bl.a. til den lokale golfbanen hvor Nils prøvde å innvie meg i golfspillets mange regler. Husker dessverre ikke mye av det Nils, vi får ta en repetisjon uten snapsinntak på forhånd. Tilbake til Bente ventet det kaffe avec.

Stopp ved bommen på Storebælt. Erik slapper av før maten. Bentes lunchmat gikk ned på høykant
Oddvars nyter dagens rasjon med røde pølser. Andrik og frue ser langt etter smuler fra de rikes bord.
Vi nøt en utmerket middag. Røykerne satt seg ved døren - snapserne satt igjen ved bordet.
Retur til hotellet og rett på puten. Vi måtte av gårde 06:30 neste morgen for å rekke fergen fra Sjællands Odde til Ebeltoft, for så å rekke fergen fra Hanstholm til Bergen kl 14:00. Turen var på 37 mil og vi rakk frem kl. 13:15. Før den tid rotet vi oss inn i København i morgenrushet (det var ikke meningen), men en sympatisk drosjesjåfør loset oss ut på riktig vei og vi ankom Sjællands Odde i god tid før fergen gikk til Ebeltoft. På fergen inntok vi en god "morgenmad" og var klar for siste etappe tvers over Jylland til Hanstholm. Været som var grått med litt regn om morgenen lettet, og vi hadde utmerket kjørevær helt frem.

Vel om bord i fergen begynte imidlertid regnet og det fulgte oss hele veien hjem til Bergen. Fergeturen var ingen minnerik opplevelse: Bingo, avløst av bulgarsk danseband som radbrekket gamle Sinatralåter. Vi tørnet inn i 4-mannslugaren en om gangen, plugget ørene og sov til neste morgen. Takket for turen på kaien og dro hjem før arbeidsdagen kallet.

Victor
(referent og fotograf)

En arkitektonisk perle. En pølsebod i tre med betongtakstein og takrenner - Ombord på et skip - at det går an.